Województwo śląskie to piękny region, wart zwiedzenia o każdej porze roku. Znajdziemy tu nie tylko wspaniałe zabytki architektury, malownicze krajobrazy i naturalne dzieła matki natury, lecz także bogatą bazę noclegową i restauracyjną. To tutaj oderwiemy się od świata zewnętrznego, zachodząc do jednego z charakterystycznych lokali.
Przykładem jest ulokowana w urokliwej wiosce Istebna, pizzeria Werona. Jest to lokal o wyjątkowym wyglądzie, nie da się przejść obok niego obojętnie. Z zewnątrz podobny do zwykłego budynku, w wewnątrz kryje obsługę ubraną w stroje śląskie i klimatyczną, drewnianą izbę. Znajduje się w jej sercu, zaprasza gości na zarówno tradycyjne, jak i innowacyjne dania, nie tylko polskie. Jak sama nazwa wskazuje, Pizzeria Werona specjalizuje się w pizzach różnego rodzaju i smaku. Od niedawna poszerzyła swoją ofertę o potrawy kuchni amerykańskiej i tureckiej. Z kolei od początku istnienia lokal serwuje dania z kuchni polskiej (na przykład bigos czy flaczki) oraz włoskiej (poza wspomnianą pizzą, zakosztujemy w Weronie spaghetti w trzech wariantach). Jakość i smak gwarantowana, co potwierdza rzesza stałych, zadowolonych klientów.
Pizzeria serwuje przede wszystkim pizze o znanych nam ogólnie recepturach, lecz i takie, których nie zjemy gdziekolwiek indziej. Z podstawowych rodzai mamy tutaj:
- margaritę - miękkie, pulchne ciasto okryte kołderką z sosu pomidorowego i sera; coś dla smakoszy pizz, nie lubiących przeładowania na talerzu,
- ramonescę - idealni dopieczony wypiek, mocno okruszony sosem, serem i najlepszej jakości szynką,
- wiejską - prawdziwie rustykalna pizza, zawierająca to, co kojarzy się z prawdziwą wsią, a więc dobrze uwędzoną kiełbasę
- hawaj - wypiek podobny do ramonesci, posypany dużą ilością smacznego, słonecznego ananasa.
Mimo zastosowania nieobcych nam ogólnie składników, smak pizz z Werony długo zostaje w pamięci i jest tak pyszny, że skłania do powrotów, nieważne z jakiego regionu Polski czy świata pochodzimy. Pizzeria nie poprzestała jednak na udoskonaleniu utartych przepisów. Jej wspaniali właściciele sami skomponowali kilka propozycji w menu, zaskakując tym swoich klientów. Oto kilka z nich:
- pizza góralska, wzbogacona o prawdziwy górski oscypek i mocno wędzony boczek,
- pizza chłopska, będąca odrobinę bogatszą wersją pizzy góralskiej dzięki takim składnikom jak kebab i kiełbasa,
- pizza mafiosa, ostra dzięki dodaniu pepperoni , chili i papryki, dodatkowo wręcz ocieka mięsnymi dodatkami.
Nie są to jednak wszystkie propozycje z menu włoskiego, warto jednak wiedzieć, że każdy z wypieków serwowany jest w czterech wielkościach, od 22 cm po aż 50! Między innymi dlatego lokal ten może służyć jako miejsce spotkań całych rodzin, klas czy paczek znajomych.
Z kuchni typowo amerykańskiej, Werona oferuje zestawy typu strips i wings, czyli odpowiednio danie badź kubełek kotlecików oraz skrzydełek, w tym także na ostro. Poza tym znajdziemy tutaj tradycyjnie turecki kebab i meksykańską tortillę. A wszystkie posiłki podane w elegancki sposób, z życzliwym uśmiechem.
W restauracji znajdziemy także smaczne i zdrowe sałatki, przyrządzone zawsze ze świeżych składników. Szczególnie polecana jest sałatka Werona, będąca przepisem szefa kuchni. Idealnie smakuje i komponuje się z innymi potrawami.
Pizzeria Werona jako jedna z niewielu, łączy w sobie tak wiele rodzai kuchni, dosłownie z całego świata, a przy tym jej dania są wyjątkowe. Starannie wykonane, smak mają niedościgniony. Jeśli chcecie poczuć się jak w słonecznych Włoszech, zajrzyjcie do Werony. Gdy już zakosztujecie, nie bedziecie mogli przestać się zajadać! Pizzeria nr 1 w Istebnej, a nawet na całym Śląsku.